Da li zbog poreske reforme otići iz zemlje?

Da li zbog poreske reforme otići iz zemlje?

1. januara 2020. godine stupaju na snagu izmene u oporezivanju paušalaca, sto ce IT infrastruktura osetiti najviše. Izmene se svode na to da ce poreski inspektori, na osnovu polovičnih i nejasnih kriterijuma o samostalnosti paušalca od poslodavca, retroaktivno moći da oporezuju paušalca kao da je fizičko lice. Time se, po nekim proračunima — 30%, a po nekim drugim proračunima — cak 56% naplaćenog oporezuje, i to za tri godine unatrag, kada prođe prelazni period.

Svi IT paušalci ce biti pogođeni. Iskristalisala su se tri bitna pitanja:

Da li se preregistrovati u DOO firmu?

Šta će biti sa najzdravijim delom IT sektora — paušalcima koji rade isključivo za inostrane naručioce?

Da li se iseliti iz zemlje?
Odgovor na ovo poslednje pitanje ce biti astroloski.

DOO firme su “prave firme”, moraju voditi knjigovodstvo, sto znači više administrativnih problema za dosadašnjeg paušalca, a istovremeno uvodi se bar jos jedan novi mesečni trošak, za knjigovođu.

Novac koji uđe u DOO firmu se odatle, u odnosu na sadašnje stanje kod paušalaca, tesko izvlači. Ako ništa drugo, pojaviće se godišnji porez na prihod od 10% i to se ne može izbeći ako se firma bavi npr. samo softverom. Softveraši su tu najviše pogođeni, jer su njihovi početni troskovi zanemarljivo mali u odnosu na “normalne” firme.

Naročito je nerešeno pitanje paušalaca koji rade isključivo za stranog naručioca. Preporuka zakona je da taj inostrani narucilac ovde osnuje firmu, počne da plaća porez lokalno i, praktično, da se sada već bivši paušalas zaposli u toj ispostavi. Naravno da nijedna strana firma to neće uraditi, jer je osnovni razlog njihovog dolaska u Srbiju upravo niska cena kvalitetnih programera. Stranci su već počeli da pomeraju angažmane iz Srbije u Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu, Filipine i Indiju. Reakcija ljutih paušalaca je bila samo jedna:

Učite li nemacki?

Ako je neko do sada primao odličnih 3000 evra mesečno i njima praktično slobodno raspolagao, sada treba da spadne, recimo, na 2000 evra mesecno… ko bi to voleo? Iako to izgleda kao da nevaljali paušalci izbegavaju plaćanje poreza, to uopšte nije tako: njihov izvoz se troši ovde i kroz PDV vraca u normalne poreske tokove.

I treca varijanta: INOSTRANSTVO.

Da li je to realno, a ako jeste, kada je najbolje otići u inostranstvo i gde?

Odgovori moraju biti pojedinačni, jer svako ima svoj horoskop, ali znamo da će primena zakonskih izmena početi od 1. januara 2020. godine. Pogledajmo, u najkraćim crtama, taj horoskop:

Mesec u Ribama — egzodus, izbeglištvo, masa naroda koja ne zna kuda ide i u šta se upušta

Pet planeta u znaku Jarca, a između njih Južni Mesečev cvor — na delu je sito i rešeto, prosejavanje i platežnih (konjunkcija sa Jupiterom) i ne tako platežnih individua (konjunkcija sa Merkurom)

Pluton i Saturn zajedno na kraju četvrte kuce — ko sad ode, otisao je zauvek, povratka nema

Venera vlada drugom kućom prihoda i nalazi se u petoj kuci u Vodoliji — prihodi prelaze u kategoriju igranja na berzi, tipa “mož da bidne, al’ ne mora da znači”.

Venera je na 15. stepenu Vodolije i ovde predstavlja i prihode i inostranstvo.

Prihodi će do marta 2021. biti veći jer na Veneru dolazi Jupiter. Ubrzo će, međutim, početi da se smanjuju, jer juna 2021. na Veneru dolazi Saturn, a prelazi preko nje februara 2022. godine. Poslednji put joj prilazi blizu novembra 2022. godine.

Istovremeno, gubici počinju maja 2022. godine, jer ce tada Uran iz Bika biti u kvadratu (lošem akcionom aspektu) sa spomenutom Venerom.

Ko je mislio da ce stednjom nesto postici, da zna da nece.

Šta je osnovni uzrok ovih potresa? Uran, planeta promena, je 1. januara 2020. godine na 2. stepenu Bika, koji se tradicionalno vezuje za velika novčana primanja. Uran je osim toga i u 8. kuci, koja predstavlja osiguranje, banke i — pogodili ste — poreze. Bukvalno, poreska reforma “velikih primanja” stoji zapisana u ovom horoskopu. Država, ovde oličena u Merkuru koji vlada desetom kucom organizacije ali se nalazi suprotno, u četvrtoj kući sa Jupiterom, je vrlo lako našla način da ovo pretoči u zakon, i ona je vrlo srečna — Fortuna je u desetoj kući. Sto će da zakolje vola zbog kile mesa, pa to, eto, i nije tako bitno, sada. Kasnije, kad prihodi od IT sektora omanu, bice vremena, jel’da.

Sad mozete da planirate — ili da se prilagodite novoj sitaciji i ostanete ovde, ili da zaista odete preko grane. Vas lični horoskop ce reći šta je bolje.

Da bi ste saznali da li i vi treba da se iselite, kada, i gde, treba da se uradi vaš natalni horoskop i uporedi sa ovim horoskopom za 1. januar 2020. godine. Mozete me kontaktirati preko sajta astrodule.com ili, brže, ličnom porukom ovde. Svakako ostavite komentar, voleo bih da čujem šta sada mislite o izmenama zakona i odlasku u inostranstvo.

Pozdrav, Dusko Savic, dipl. math i astrolog već 30 godina

Bookmark the permalink.

Comments are closed.