Cena medicinskog horoskopa je 60 evra, tel 064/138 50 43,

Kliknite ovde za kontakt sa Duskom Savicem.

Cene i usluge.

Nacini placanja.

 

Reumatoidni artritis

Medicinski pogled na natalnu kartu Progresivni horoskop

Tranziti Šta je reumatoidni artritis

Homeopatski tretman reumatoidnog artritisa Astrohomeopatski prilaz

Bolesti lokomotornog aparata i vezivnog tkiva spadaju u najteže bolesti ne toliko po ugroženosti života obolelog, koliko po tome što onemogućavaju osobu da se kreće, hrani i radi. To vezuje porodicu i širu društvenu zajednicu za obolelog i, pošto su te bolesti uglavnom hronične, predstavlja ozbiljan ekonomsko-socijalni problem. Reumatička oboljenja su u mnogim zemljama na drugom mestu po uzrocima izostajanja sa posla, a po učestalosti uzroka traženja pomoći od lekara opšte prakse, zauzimaju prvo mesto u žena, a drugo u muškaraca. Uprkos mnogobrojnim istraživanjima, pravi uzrok reumatoidnog artritisa medicina ne zna. Stvari, pak, postaju mnogo jasnije kada se napravi natalni horoskop pacijenta. Metode astromedicine omogućavaju nalaženje uzroka i prognozu bolesti, a metode astrohomeopatije omogućavaju lečenje, eliminaciju bola i popravljanje opšte zdravstvene slike. Naravno, šta je od tkiva i organa uništeno, ne može se povratiti, ali se može pokušati sprečavanje daljeg širenja bolesti. Za to ne postoji jedinstven recept, osim da se svakom pacijentu uradi medicinski horoskop i prepišu samo za njega specifični homeopatski lekovi ili njihove mešavine. Pogledajmo na konkretnom primeru kako bi izgledala astromedicinska dijagnostika i prognoza, odnosno, astrohomeopatsko prepisivanje lekova.

 

Medicinski pogled na natalnu kartu

Osoba je rođena 02.01.1977. u 18:50, 44:33N 15:22E. Sunce je na 12 Jarca, Mesec na 11 Blizanaca, a Ascendent je na 10 Lava. Do na stepen tačna inkonjunkcija Sunca i Meseca znači da su se otac (Sunce) i majka (Mesec) veoma loše slagali u trenutku rođenja deteta i zaista, razveli su nekoliko meseci kasnije. Saturn je na 15 stepenu Lava je u prvoj kući, u konjunkciji sa Ascendentom, što je verovatno dalo težak i dugotrajan porođaj. Saturn vlada Suncem i Merkurom u šestoj kući, kao i Marsom u petoj kući. Pošto je šesta kuća - kuća bolesti, a njen vladalac u prvoj (telo), velike su šanse da se tokom života manifestuje neka bolest, i to na celom telu (prva kuća). Saturn je retrogradan, dakle, u prvoj polovini života će preći preko Ascendenta, i samo to bi bilo dovoljno da ovu osobu osudi na samoću, depresiju, opšte osećanje blokiranosti i nemoći. Njegovi aspekti su i dobri i loši. Loši su tačan kvadrat sa Uranom sa 10 Škorpije, širi ali ipak važeći kvadrat sa Jupiterom sa 21 Bika, inkonjunkcija sa Suncem i Merkurom, seskvikvadrat sa Marsom (12-ti, 20-ti i prvi stepen Jarca, respektivno), a dobri su sekstili sa Mesecom (11 Blizanaca) i Plutonom (14 Vage), kao i trigon sa Neptunom (14 Strelca). Kombinacija Saturna u fiksnom znaku (Lav), u konjunkciji sa Ascendentom i sa lošim aspektim Saturna sama po sebi daje predispoziciju za artritis. Saturn u lošem aspektu sa Suncem u šestoj kući, daje predispoziciju za reumu. Ovde je situacija pogoršana time što je Saturn istovremeno i vladalac šeste kuće i Sunca i Merkura, oba u šestoj kući, u inkonjunkciji - aspektu bolesti. Seskvikvadrat sa Marsom iz pete kuće nipošto ne olakšava situaciju - mnogo se bavila kik-boksom, ali Saturn u prvoj kući samo ju je iscrpeo i oslabio joj organizam. Uopšte, kvadrirano Sunce u Jarcu, Uran u kvadratu sa Ascendentom i Saturn u kvadratu sa MC-om, svaki za sebe daju predispozicije za razne bolesti - organizam koji od samog starta ne može dobro da se brani. Kvadrat Plutona i Sunca daje i predispozicije za operacije tokom života, a ovde još i više jer je Sunce vladalac i Ascendenta i Saturna. Pošto je Sunce uvek vezano za srce, nalazi se u lošem polju (šesta kuća), a Saturn je u Lavu, to će operacija ili biti na srcu, ili će arterije (Sunce) biti zakrečale (Saturn, opstrukcija). Preciznije, 15-ti stepen Lava gde je Saturn, odnosi se na levu srčanu pretkomoru, tako da na taj deo tela treba posebno obratiti pažnju. Čak i da nema reumatoidni artritis, ova osoba bi imala tokom života dosta problema sa srcem.

Vladaoci pete kuće (sport) su Saturn i Jupiter, ali u fiksnom kvadratu, što znači da sport ovoj osobi neće doneti ništa dobro, preciznije, pošto su oba u fiksnim znacima - ako bude bolesti, biće dugotrajna, sveobuhvatna (Jupiter) i po celom telu (Saturn konjunkcija Ascendent).

Saturn na 15 stepenu, po teoriji stepena našeg poznatog astrologa Nikole Stojanovića, ponaša se kao da je u Blizancima, tako da je ova osoba bolesna od reumatoidnog artritisa na rukama. Ruke, a naročito šake i prsti, su otečeni, crveni, bolni, još uvek pokretni. Zbog uticaja Jupitera, bolest se širi, tako da su sada već bolovi po celom telu, slabo spava, izgubila je posao kozmetičarke (Sunce u Jarcu u šestoj kući - bavljenje kožom kroz davanje usluga), počinje da se javlja svrab kože, što takođe može biti komplikacija reumatoidnog artritisa... Merkur vlada drugom kućom samostalnog zarađivanja novca, ali je u ovom horoskopu retrogradan, što znači da će sredinom života ući u tačnu opoziciju sa natalnim Saturnom. Ona sada ne može da sama zarađuje za život, posao je izgubila, a Jupiter u desetoj kući ne funkcioniše - preti joj opasnost da bukvalno ostane bez igde ičega. Osim kvadrata sa Saturnom, Jupiter ima i kvadrat sa Venerom, sa 27 Vodolije, što povremeno daje bacanje novca na nepotrebne stvari. Ali, Jupiter je u tačnom trigonu sa Merkurom - Jupiter u Biku daje glas, muziku, zbog kontakta sa Merkurom, ovde daje i sviranje instrumenta. Kao i u mnogim drugim slučajevima sa ovakvim konfiguracijama planeta, to je klavir. Završila je osnovnu muzičku školu, školovala je i glas (raspon od dve i po oktave!) i - kao što to i priliči desetoj kući, takmičila se, i na tim muzičkim takmičenjima pobeđivala. Nažalost, Merkur je retrogradan, što znači da će tokom života trigon sa Jupiterom biti razvrgnut, i od muzike u njenom životu neće ostati mnogo.

Pogledajmo sada koji su delovi tela istaknuti: Sunce na 12 Jarca -- zglob levog kolena, Mesec na 11 Blizanaca -- sluznica dušnika, Merkur na 20 Jarca -- tetive desnog kolena, Venera na 27 Vodolije -- desna cevanica, Mars na 1 Jarca -- čašica levog kolena, Jupiter na 21 Bika -- hioidni mišić, Saturn na 15 Lava -- leva srčana pretkomora, Uran na 10 Škorpije -- velike usmine, Neptun na 14 strelca -- desna bedrena vena, Pluton na 13 Vage -- leva preponska žlezda. Sve ove tačke predstavljaju mogućna žarišta na koja će se bolest širiti, u zavisnosti od aspekata i tranzita.

Bolest se javila 1997. godine i od tada se samo širi i napreduje. Osam puta je bila u bolnici, lekari su na njoj isprobali sve čime raspolažu. Terapija kortikosteroidima daje efekte, ali kratkotrajno i bolest se ubrzo javi u još žešćem vidu. Organizam je oslabio, često ima bakterijske infekcije. Oslabila deset kilograma za proteklih nekoliko meseci. U toj situaciji potražila je pomoć astrologa.

 

Progresivni horoskop

Pogledajmo sada progresivni horoskop, iz koga će se videti srednjeročni trendovi bolesti. Saturn je i dalje retrogradan, sada u dvanaestoj kući -- dug, opterećujući boravak u bolnicama. Podznak je na 29-tom stepenu Lava i sprema se da pređe u Devicu, što znači da će ova godina biti prelomna, odnosno, da će se ponašati kao Devica sledećih tridesetak godina. Sunce je Vodoliji, i dalje u šestoj kući, pa polako ali sigurno grabi ka tačnoj opoziciji sa Saturnom. Saturn je ostao u kvadratu sa Uranom, a Uran postaje fokus T kvadrata za Saturn i Sunce. Merkur iz pete kuće je u kvadratu sa Plutonom - strahovi, ali to više nije tako jako kao u šestoj kući. Konačno, Mesec je upravo prošao tačan kvadrat sa Saturnom, što je preduslov za rak u nekoj od kući bolesti, ali ovde, u devetoj kući, to prosto znači da je majka u inostranstvu i da se tamo loše oseća (Saturn - ograničenja raznih vrsta).

Znatno veća opasnost krije se u progresivnom horoskopu za 2009-tu godinu, jer će se tada poklopiti Mesec sa Saturnom u 12-oj kući, u opoziciji sa Suncem u šestoj kući. To je klasična predispozicija za rak.

 

Tranziti

Ključna planeta, Saturn na 15 Lava, je ovih godina bila izložena oštroj opoziciji Urana iz Vodolije. Od proleća 1997-me Uran je na 5-tom stepenu Vodolije, što znači da već deluje na Saturn, a cele te godine je i Jupiter bio u Vodoliji, uvećavajući pritisak. Neptun je tada dovršavao svoj skoro 15 godina dug tranzit preko natalne šeste kuće, ali ni prelaz u Vodoliju nije pogodan. Tačna opozicija Neptuna iz Vodolije na Saturn iz Lava očekuje se tek oko 2006-te godine, a važiće i nekoliko godina pre i - na mahove, kada Neptun bude retrogradan - i nekoliko godina posle.

Ni tranziti na prvu kuću nisu mnogo bolji. Jupiter ulazi u znak Lava 2-og avgusta 2002-ge, a početkom novembra 2002-ge, biće tačno na natalnom Saturnu. To bi moglo da znači dodatne probleme, jer nije tačno da Jupiter, kao veliki benefik, automatski štiti. On samo uvećava, pa ako je bilo dobro pre njegovog tranzita, onda će biti još bolje, a ako je bilo loše... Tranzitni Saturn je već skoro dve godine u znaku Blizanaca, i do 7-og februara 2002-ge stacionaran je na 8-om stepenu - isuviše blizu natalnom Mesecu. To takođe dobro opisuje celu situaciju: Saturn hladi, Mesec je tečnost, a Blizanci su ruke i šake. Nemojmo zaboraviti ni tranzit Plutona iz Strelca, koji pravi opoziciju sa natalnim Mesecom, a preko natalnog Neptuna. Na primer, kritična godina je bila 1998-ma, ali i 2001-va, zato što je Mars bio osam meseci retrogradan u Strelcu, opet delujući na osu Neptun-Mesec. Uopšte, tačna natalna opozicija Neptuna i Meseca znači probleme sa cirkulacijom i žlezdama i, generalno gledano, podložnost alergijama i infekcijama nepoznatog porekla. Tranziti Plutona i Marsa to samo jarko podcrtavaju, sa tendencijom ubogaljivanja.

Verovatno najgori tranzit u neposrednoj budućnosti je opozicija Saturna iz Raka na natalno Sunce u Jarcu. Kada vladalac Sunca dođe u opoziciju, to ostavlja vitalnu silu bez snage i odbrane. Organizam je veoma ugrožen u takvim trenucima. Konkretno, Saturn je u Raku od 5-og juna 2003-će godine do 17-og jula 2005-te godine, pa pošto u ovom horoskopu postoje tri planete u Jarcu, njegov uticaj će se osećati svo to vreme, na različite načine. Opozicija sa Marsom će dati zapaljenje tamo gde se tetive spajaju sa kostima, zapaljenje samih kostiju, kao i delimičnu paralizu mišića, naročito onih koji učestvuju u disanju. Kritičan datum je 7-mi mart 2004, kada je Saturn stacionaran na 6-om stepenu Raka i odatle prelazi u direktan hod. Istovremeno, to je i opozicija sa natalnim Suncem, a koja dostiže kulminaciju 1-og juna 2004-te. Što se tiče daljih tranzita na Sunce, Saturn svoje tri godine u Raku provodi uglavnom na kraju tog znaka, tako da je posle opasnost po život manja, ali će se zato dugo zadržati u opoziciji sa natalnim Merkurom na 20 Jarca. To će dati blokadu nervnog sistema, a i smetnje sa disanjem i organima govora i sluha. Mogu biti napadnuti i delovi dela na kojima su planete, dakle zglob levog kolena (Sunce), tetive desnog kolena (Merkur) i čašica levog kolena (Mars).

 

Šta je reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je sistemska bolest vezivnog tkiva, hroničnog ili subakutnog toka, najizraženija promena je proliferativni sinovitis, obično lokalizovan u simetričnim perifernim zglobovima, što postepeno dovodi do uništenja, deformacije i ankiloze zglobova. Osim zglobova, mogu biti zahvaćeni i drugi organi. Žene oboljevaju dva do tri puta češće od muškaraca. Bolest može početi u svako životno doba, ali je 70% slučajeva između 25-te i 54-te godine života. U proseku, od toga pati 3% žena i 1% muškaraca, a kliničke tegobe su veće u hladnoj i vlažnoj klimi.

Zvanična medicina i pored intenzivnog proučavanja ne zna da li postoji jedinstven specifičan uzročnik reumatoidnog artritisa. Bolest je autoimunog porekla, što znači da se organizam bori protiv samog sebe. U ovom slučaju, strada sinovija zgloba, a menja se i sastav sinovijske tečnosti, u kojoj se zglobovi nalaze. U početnom stadijumu, javlja se opšte rđavo osećanje, razni neodređeni simptomi, gubitak apetita i težine, povišena temperatura, neodređeni bolovi itd. Primećivanju bolesti obično prethode razne psihičke ili telesne traume, ali se tek kasnije ustanovi da je sve to bilo prisutno duže vremena u organizmu. Slede zglobne tegobe: bol, zapaljenje sa otokom, toplotom i osetljivošću. Ujutru je redovna ukrućenost zglobova, a prolazi tek posle dužeg pokretanja zglobova. Ukrućenost se javlja i posle dugog mirovanja obolelih udova. Bol, pre ili kasnije, postaje neprekidan i iznurujući. Obično prvo bivaju zahvaćeni mali periferni zglobovi šaka i stopala, ponekad su rano zahvaćeni i zglobovi ručja i kolena. Ubrzo bivaju zahvaćeni i ostali zglobovi, bilateralno i simetrično, a u daljem toku mogu oboleti i drugi zglobovi, obično po ovom redu učestalosti: laktovi, skočni zglovovi, ramena, kukovi i vratni deo kičme itd.

Opisani simptomi su posledica patoloških promena u obliku sinovitisa, zapaljenja sinovije. Zato se sinovijalna tečnost skuplja kako u tkivu tako i u zglobnoj šupljini, stvarajući zglobni izliv. Tipični su fibrinoidi, jer su javljaju i proteini. U kasnijem stadijumu, javlja se proliferacija ćelija sinovije i supsinovijskog vezivnog tkiva. Najpre sinovija zadeblja i proširi se, a kasnije granulaciono tkivo supsinovijskog vezivnog tkiva i sinovije prodire u zglobnu hrskavicu i razara je. Moguće su i erozije kosti. U završnom stadijumu, nastaje destrukcija zgloba, sekundarna artroza, fibrozna a ponekad i koštana ankiloza zglobova. Funkcionalni poremećaji postaju sve veći, dolazi do nestabilnosti zglobova i deformacija. Na rukama, na primer, može se izgubiti opozicija palca i sposobnost za hvatanje sitnih predmeta, zbog obolelih kolena moguća je atrofija kvadricepsa, zahvaćeno rame ili kuk se odlikuju jakim bolovima i vrlo otežanim pokretima itd. Vanzglobne manifestacije reumatoidne bolesti se javljaju samo u vrlo teških bolesnika, sa opštim simptomima kao što su povišena temeratura, malaksalost, gubitak u težini, depresija i sl. Javlja se mišićna slabost i propadanje mišićne mase uz zglobove, veće nego što to odgovara neupotrebljavanju zglobova. Javlja se i osteoporoza kosti uz oboleli zglob. Najčešća vanzglobna manifestacija su potkožni reumatoidni čvorići, prečnik im je 1-3 cm, a ostaju godinama, ali mogu i iščeznuti.

Od komplikacija najčešća je sekundarna bakterijska infekcija zglobova, a najčešći uzročnik je Stafilokokus aureus. Javljaju se izraženo lokalno zapaljenje, gnojni izliv, temperatura septičkog tipa i leukocitoza.

Reumatoidni artritis se relativno teško dijagnostifikuje u početku bolesti i u atipičnim oblicima. U kasnijem stadijumu, kada postoje tipična klinička slika i vidljive deformacije, dijagnostikovanje nije teško.

Tok bolesti je vrlo različit od bolesnika do bolesnika i bez metoda astromedicine, nije ga moguće predvideti. Što bolest duže traje, to je situacija sve teža, jer se radi o nepovratnim anatomskim promenama i sve većim funkcionalnim poremećajima.

U 20% bolesnika, bolest je blaga i ne ostavlja posledice; u 25% bolesnika - posledice su blage ili umerene; u 45 % bolesnika - bolest je bila dugotrajna, sa progresivnim razvojem deformacija i znatno ograničenom aktivnošću bolesnika; u 10% slučajeva, bolest je dovela do teške invalidnosti i potpune nesposobnosti za ma kakav rad.

Cilj lečenja je što potpunije održavanje funkcione sposobnosti lokomotornog aparata, da bi bolesnik ostao što je moguće više sposoban za život i rad. Pribegava se raznovrsnim opštim merama, lekovima, fizičkoj terapiji, katkad i hirurškim intervencijama. Važan je odmor u krevetu tokom dana. Što je bolest teža, to odmor mora biti duži, sve do potpune i dugotrajne hospitalizacije, a može iznositi i samo 1-2 sata dnevno, kada je bolest blaga. Pribegava se i imobilizaciji zglobova, tako da se udlage mogu lako skinuti i izvoditi terapijske vežbe. Potpuna imobilizacija je štetna.

Bolje je da bolesnik ima samo jedan jastuk za spavanje i da spava na tvrdoj podlozi.

Po zvaničnoj medicini, zadatak lekova u lečenju reumatoidnog artritisa je da uklone bol i bolne spazme, kako bi se mogle sprovoditi druge mere. U lakšim slučajevima, pomaže običan aspirin, a dobra (i jača) zamena za njega je Brufen. Alternativni nesteroidni antireumatik je indometacin (Indocid, Metindol), ali ima neželjena gastrintestinalna dejstva, pa se umesto njega češće daje diklofenak. Da se postigne koliko-toliko smirivanje bolesti, koriste se soli zlata sa ne tako lošim rezultatima, ili D-penicilamin, koji takođe, na žalost, ima teška neželjena dejstva. U oko 10% bolesnika ništa od navedenih lekova neće pomoći, pa im se daju glikokortikoidi, prvenstveno prednizon (Pronizon). Dejstvo je izrazito, ali ne menja tok bolesti. Konačno, mogu se davati imunosupresivni lekovi, ali se dešava da je takav lek veće zlo od bolesti.

 

Homeopatski tretman reumatoidnog artritisa

Osnovna postavka homeopatskog tretmana je da treba naći uzrok pojave i prvo izlečiti njega. Konkretno, ako je reumatoidni artritis počeo zbog menopauze, treba homeopatskim lekovima pomoći da se prebrodi menopauza; ako je zbog povrede, treba dati Arnicu, lek specifičan za povrede; ako je zbog šoka, treba dati lek Aconitum ili mešavinu lekova za šok; ako je zbog vakcinacije i lekova, treba dati Thuju. Pošto su sada skoro svi vakcinisani tokom života, obavezno je svakom pacijentu dati Thuju, radi čišćenja od efekata vakcine i njenog pakovanja.

Ako je bol nepodnošljiv, treba dati lekove za smirivanje bola. Za razliku od klasične medicine, gde se daje jedan te isti lek za bol u rukama i u nogama i bilo gde drugde, u homeopatiji postoji veći izbor lekova -- posebno za ruke, posebno za noge, posebne za razne druge delove tela i njihova stanja. Primera radi, za bol koji se javlja noću, kada se legne, lek je Aconitum; za bol noću, takav da se mora hodati, ali pri tom bole i tabani, lek je Chamomilla; ako se bolovi u kostima pogoršavaju noću, treba primeniti lek Mercurius itd. Pošto su takvi lekovi specijalizovani, deluju mnogo bolje nego opšti, nespecifični lekovi.

Suština tretmana za svaki reumatski problem je dijeta, promena načina ishrane. Od loše ishrane uma i tela, telo postaje fabrika kiseline. Pošto je ima suviše, ne može se izlučivati ili prerađivati normalnim putem, već se taloži u zglobovima, mišićima i okolnim tkivima. Rezultat je bol. Na primer, dovoljan je samo mali kristal ali koji pritiska nerv, pa da se oseća najveći mogući bol. Dijetom se suvišna kiselina izbacuje iz tela i često se bol smanjuje na dnevnoj bazi. Bolesniku se mora objasniti zašto je dijeta neophodna. Što je stanje ozbiljnije, to je više razloga za dijetu. Pacijent mora raditi i vežbe, bez obzira na težinu stanja. Pogodno je u igru uvesti i akupresuru, s tim da se pokaže nekom članu porodice kako se to radi i da se onda sprovodi svakog dana. Pošto je razlog bolesti nemogućnost eliminacije, to znači da su organi za eliminaciju u lošem stanju, konkretno, jetra i bubrezi. Ove organe svakako treba tretirati u nekoj fazi lečenja. Konačno, aktivne su i dve mijazme, sikotična i sifilistična, što se u praksi svodi na davanje lekova Medorrhinum i Syphillinum. Bez davanja mijazmi, neće biti trajnog izlečenja.

Dijeta za reumatoidni artritis je gladovanje na vodi i/ili soku od pomorandže i medu, nedelju dana. Ako ima napretka što se tiče bola, u drugoj nedelji mogu se dodati voće i voćni sokovi. Počev od treće nedelje, dodati salate i sokove od povrća tokom mesec dana. Potom dodati čorbu od povrća i povrće kuvano na pari. Ova dijeta se mora nastaviti dok se ne postigne značajan napredak. Potom se treba pridržavati posne hrane uz eventualne izlete u makrobiotiku, ako je tako naznačeno u horoskopu. Od najveće važnosti je preduzeti dijetu uz tretman lekovima, inače će pacijent završiti u invalidskim kolicima, kompletno paralizovan.

Od homeopatskih lekova, za reumatoidni artritis specifikum je Antimonum Crudum u potencijama 30C i 200C. (Isti lek se uzima u dve različite potencije, praktično, kao da se radi o dva različita leka.) Obavezno je davati i lekove za anemiju, jer bez toga vitalna sila ne može da reaguje na bilo kakav tretman. Ostali važni lekovi su:

Apis -- nabreknuće i tečnost oko zglobova, koji se osećaju kao da su preveliki.

Bryonia -- ukočen i nabrekao, naročito oko kolena, vruće nabreknuće za groznim bolovima na najmanji pokret.

Ledum -- nabreknuće oko članaka sa bolnim, vrelim i nabreklim stopalima. Palac nabrekao, ne može da hoda po prednjem delu stopala.

Važno je shvatiti da osim nabrojanih lekova, postoji još nekoliko desetina homeopatskih lekova koji se mogu primenjivati, u skladu sa situacijom i simptomima.

 

Astrohomeopatski prilaz

Astrohomeopatski prilaz se sastoji u zameni energija. Planete nam stalno šalju energiju, svaka svoju posebnu. Primamo ih u skladu sa svojim natalnim horoskopom i stalno im se prilagođavamo. Međutim, ako neka energija ostane dugo na jednom mestu, nepotrošena, iskazaće se kao bolest onog znaka i stepena u kome i na kome se nalazi planeta. Najčešći slučaj takvog nagomilavanja energija potiče od tranzita sporih planeta, to su, dakle, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Zato se astrohomeopatija koncentriše uglavnom na položaje i aspekte te četiri planete. Za svaki par planeta uspostavljena je veza sa po nekoliko homeopatskih lekova i svaki od tih lekova troši po jedan deo planetarne energije. Davanjem homeopatskog leka anulira se energija planeta i time leči postojeća bolest ili se sprečava nastupanje bolesti u budućnosti. Lekovi koji se otkriju na osnovu natalnog horoskopa delovaće bolje od svih drugih lekova, jer su fundamentalno ugrađeni u ličnost i telo individue.

I na osnovu progresivnog horoskopa se mogu otkrivati lekovi, a oni koji su zajednički i za natalni i za progresivni horoskop dobijaju na važnosti. Ako se neka planeta posebno ističe u horoskopu, onda se može izdvojiti jedan i samo jedan lek koji će za tu osobu predstavljati izlečenje od većine bolesti. To je ono što se u homeopatiji naziva konstitucionalnim sredstvom, a to je lek koji više od svih drugih lekova liči na pacijenta, pa ga onda najbolje može i lečiti. Ako ne postoji dominantna planeta, za osobu se može odrediti po nekoliko lekova koji će joj pomagati u pojedinačnim zdravstvenim oblastima. Naravno, kada se astrohomeopatski ustanove lekovi, treba ih proveriti u praksi, tj. da li se poklapaju sa konkretnim zdravstvenim stanjem osobe. Iz svake grupe lekova treba odabrati onaj koji pokriva najviše simptoma, kako se to u homeopatiji i inače radi. Sve ovo može biti od ogromne pomoći i pojedincu koji želi da sam uzima lekove i tako unapredi svoje zdravlje, ali i pacijentu koji se leči kod profesionalnog homeopate, kojem može odneti spisak lekova očitanih iz natalne karte i time znatno povećati svoje šanse na uspešan tretman.

Pokažimo sada na primeru ovog horoskopa kako bi izgledalo astrohomeopatsko prepisivanje lekova. Prvo nas interesuju mijazme, da li, i koliko ih ima. U ovom horoskopu zastupljene su sve četiri mijazme, odnosno, u nekoj fazi života treba dati lekove za mijazme. Pošto pacijent već ima reumatoidni artritis, i bez horoskopa znamo da moramo dati lekove za sikotičnu i sifilističnu mijazmu (spomenuti lekovi Medorrhinum i Syphillinum). To su vrlo jaki lekovi, sa fundamentalnim dejstvom i najbolje je uzimati ih pod kontrolom i sa uputstvima homeopate. U grupi lekova za sifilističnu mijazmu su još indikovani lekovi Conium i Antimonum Crudum. Conium vrlo jako deluje na polne organe i dojke kod žena, ali ovde nema takvih simptoma. Antimonum Crudum smo spomenuli kao specifičan lek za reumatoidni artritis a nalazi se i u ovom natalnom horoskopu, tako da je svakako lek izbora. Inače, sifilističnu mijazmu indukuje loš aspekat Meseca i Urana, u ovom slučaju, to je inkonjunkcija, a već smo videli da su tranziti na natalni Mesec bili izrazito loši tokom proteklih godina, i da se sve to poklapa sa stvarnim tokom bolesti. Tako dolazimo do još jednog veoma bitnog zaključka: kada na osnovu horoskopa očitamo homeopatske lekove, istovremeno dobijamo novo i moćno oružje za analizu horoskopa. Sada više ne moramo samo klijentu reći da "taj i taj aspekt može doneti bolest", već na osnovu kliničke slike leka možemo tačno reći kakva ta bolest može i biti. I naravno, ako želimo, davanjem leka u skladu sa tranzitima, možemo poboljšati zdravlje pacijenta.

Osnovu svih bolesti u ovom horoskopu čini višestruko loš odnos Saturna i Sunca. Za njih se, između ostalih, vezuje lek Arsenicum Album, pa bi svakako i njega trebalo uključiti u terapiju. Iz iste grupe je i Crataegus, koji je odličan za srce (Saturn u Lavu daće probleme i sa srcem), pa bi trebalo dati i njega. Kada budu loši aspekti Saturna i Merkura, treba dati Natrium Muriaticum, ali i Ammonium Carbonicum, koji potpomaže oksigenaciju u telu kao i funkcionisanje sinovijalne zglobova. Zatim bi trebalo birati lekove koji neutrališu ostale aspekte, a pri tom se truditi, ako je mogućno, da se odabere što je moguće manje lekova koji što je moguće više pokrivaju konkretnu situaciju pacijenta.

Dalje upuštanje u opisivanje lekova i eventualne terapije je van dometa ovog članka. Ipak, i sve ovo do sada izloženo, daje veoma jaku bateriju lekova usmerenih delom na samu bolest, a delom na samog pacijenta, što bi trebalo, uz dodatne mere, da stvori preduslove za zaustavljanje daljeg toka bolesti, odbranu od najgorih tranzita, pa onda, možda, i neki stvarni napredak pre svega u zdravlju ove osobe, a onda i u celokupnom životu. Bez astromedicine ne bismo znali uzroke i tačan tok bolesti, a bez astrohomeopatije ne bismo mogli da prepišemo lekove specifične baš za ovaj horoskop i osobu. Zajedno, astromedicina, astrohomeopatija, homeopatija i ostale srodne veštine lečenja čine novu, jeftinu i moćnu kombinaciju za pomoć bolesnima, naročito u teškim i dugim bolestima.