Cena medicinskog horoskopa je 60 evra, tel 064/138 50 43,

Kliknite ovde za kontakt sa Duskom Savicem.

Cene i usluge.

Nacini placanja.

Astma

Opis bolesti Lečenje astme u ortodoksnoj medicini

Lečenje astme u homeopatiji Astma u astrologiji Prvi primer Drugi primer

Opis bolesti

Bronhijalna astma je hronična bolest koja se ispoljava ponovljenim epizodama reverzibilne opstrukcije bronha, što se manifestuje u gušenju, kašlju, nedostatku vazduha, uz često povećanu produkciju mukoidnog ispljuvka. U našoj zemlji, prevalencija astme u dece se kreće od 1,5 do 5% i predstavlja četvrtinu svih hroničnih bolesti dece. Može se javiti u svako doba. U 80% astmatične dece početak bolesti je do sedme godine života, vrlo često već u dobi odojčadi.

Astma je kompleksna i polietiološka bolest u kojoj alergijski, infektivni, biohemijski psihološki faktori imaju raznu ulogu u pojedinih bolesnika. U astmi dece osnovni uzrok je njihova atopijska konstitucija, što znači nasledna dispozicija za alergijsku reakciju na alergene. Uzročni alergen je najčešće iz grupe inhalacijskih alergena: kućna prašina (grinje), polen trava i stabala, životinjske dlake, perje, buđ. Astmu odojčeta i malog deteta češće uzrokuju nutritivni alergeni, od kojih su najvažniji: jaje, riba, mleko, orasi, jagode, soja itd. Među bolesnicima ima onih u kojih se nikakav alergijski proces ne može utvrditi i taj oblik astme se zove nealergijska astma a izazvana je najčešće respiratornih infekcijama, emocionalnim poremećajima i jačim fizičkim naporima.

Pod pojmom bronho opstrukcije podrazumeva se spazam glatkih mišića bronhija, edem bronhalne sluznice i povećana količina lepljivog sekreta u bronhima. Taj trijas promena izaziva reverzibilno suženje bronhalnog stabla, a posledice su otežano disanje i poremećena raspodela vazduha u krvi i plućima. Napad može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati a ako traje duže od 24 sata, govori se astmatskom statusu. Učestalost napada je takođe promenljiva, a broj se kreće od nekoliko napada u godini dana do nekoliko u toku jednog dana.

Lečenje astme u ortodoksnoj medicini

Primarna prevencija se sastoji od svih mera kojima je cilj da se u potencijalno astmatičnog deteta spreči razvoj bolesti, ili ako se ona ipak razvije, da to bude što kasnije i u što lakšem stepenu. Posebno treba izbegavati sve potencijalne nutritivne alergene, pa se za odojčad sa atopijskom konstitucijom savetuje dojenje najmanje šest meseci. Važno je i sprečiti razvoj svake respiratorne i intestinalne infekcije. Takođe ih treba zaštiti od uticaja egzogenih inhalacijskih alergena i drugih nepovoljnih ekoloških, psihičkih i klimatskih uticaja koji doprinose razvoju bronhijalne astme. Specifične mere sekundarne prevencije su izbegavanje dodira sa uzročnim alergenom, profilaksa ketotifenom (Dihalar), hromoglikatom (Intal), uzimanjem bronhospazmolitika. Glavni princip lečenja astmatičnog napada je da se prekine što pre, kako ne bi došlo do razvoja respiratorne insuficijencije i oštećenja bronhopulmonalnog tkiva. Najvažniji lekovi su: beta-2-adrenergički agonisti, aminofilin i kortikosteroidi. Neprekidnom i doslednom prevencijom i lečenjem tokom više godina može se postići da oko 75% astmatične dece kasnije u odrasloj dobi nema nikakvih tegoba, 15% ima blaže tegobe a 10% prenosi astmu u odraslu dob i često pati od ozbiljnih pulmonalnih i kardiopulmonalnih smetnji.

Lečenje astme u homeopatiji

Tipovi astme

U homeopatiji, vrsta astme se određuje prema tuberkulinskoj mijazmi. Bronhijalna astma je znak da je aktivna tuberkulinska mijazma, tj. da organi za disanje postaju sve bolesniji kako vreme prolazi. Zbog slabosti, javljaju se grčevi -- astma. Smazmodička astma je prosto pojavljivanje grčeva, bez prethodne istorije plućnih bolesti. Tretman za ove dve vrste astme nije isti, ali početak jeste. Prvo se ispita kakvo je bilo rođenje, preživljeni šokovi, klima, vakcinacija, promena staništa, zanimanje, da li je bilo vlaženja, nasledne bolesti, kako diše tokom napada. Tek na kraju se određuje vrsta astme.

Spazmodička astma

Tipični homeopatski lekovi (potencija 200C) su:

Aconitum -- opušta živčanu napetost i pritisak kod disanja,

Cactus -- opušta stezanje u trbuhu i grudima,

Cuprum Metallicum -- grčevi grudi, srca i ekstremiteta, konvulzije, bronhospazam kod astme, ubrzano disanje, epilepsija.

Magnesium Phosphoricum -- srce, angina, svaki bol bez obzira gde u telu, antispazmodički lek, stezanje prouzrokovano astmom.

Treba još raditi i na adrenalnim žlezdama, bubrezima, jetri i paratiroidnoj žlezdi. Dijeta: izbaciti mleko, pirinač i sve što pravi mukus u organizmu. Vežbe tela i posebno disanja. Smanjivati tenziju. Nastaviti uzimanje klasičnih lekova dok se ne vidi šta bolje deluje, obični ili homeopatski lekovi.

Bronhijalna astma

Osim karakterističnog spazma, treba delovati još i na pluća, tako da osim lekova za olakšavanje grčenja treba delovati i na suštinu. Svaki pacijent će biti drugačiji, pa od ovde navedenih lekova treba odabrati za konkretan slučaj, u skladu sa horoskopom.

Prevencija astme

Homeopatska prevencija astme zasniva se na davanju tkivnih soli (svaki znak ima svoju tkivnu so). Pošto je astma bolest Blizanaca kao znaka, ne čudi što je prva so koju treba davati upravo Kali Mur (Kalium Muriaticum, kalijumov hlorid), ćelijska so Blizanaca. Njeni simptomi su sivo-bela sluz; uvećani krajnici toliko da gotovo zatvaraju disajne puteve (ždrelo), velike količine sluzi koje sprečavaju disanje, astma i glasno iskašljavanje. Druga so je ćelijska so Riba -- Ferrum Phosphoricum, za osetljiva pluća, brohitis u dece, težak i suv kašalj, iskašljavanje krvi kod upale pluća. Treba ga dati čim se posumnja na neku upalu tkiva, bilo gde u organizmu. Nat Sulph je ćelijska so Vage i služi za izbacivanje vode iz organizma; tesno je povezana sa svim organima za formiranje mokraće. Deluje naročito na levo donje plućno krilo. Dodatni simptomi su gust i žut iskašljaj, osetljivost na promenu vlažnosti vazduha, osetljivost na maglu, astma kod dece, astma koja se javlja iza svake prehlade. Silicea je ćelijska so Strelca, odnosi se na krajnike, gust iskašljaj poput gnoja, gnojenje u ždrelu, tkivima i grudima. Predstavlja "homeopatski skalpel", kojim se gnoj, bilo gde u telu, odvaja od tkiva i izbacuje, često preko kože, ali i na druge načine.

Ove četiri tkivne soli treba davati u potenciji 200C, tri puta dnevno tri ili četiri meseca. Sa poboljšanjem stanja smanjiti na jednom dnevno. Akutno, davati na svakih pola sata. Koristi se dugoročno, kao generalni tonik za jačanje grudnog koša, zatim za sve koji pate od hroničnih plućnih bolesti ili imaju teške epizode bronhitisa. Ova kombinacija je naročito pogodna u svim akutnim napadima, temperaturi, od blagog iskašljavanja do infekcije, gnojenja ili na početku astmatičkog napada.

Klasični homeopatski lekovi za astmu

Klasični lekovi za različite oblike plućnih bolesti i astme su:

Arsenicum Album -- kada bi se čovek morao odlučiti za samo jedan lek za plućne bolesti, to bi bio upravo ovaj. Najbolje je uzimati ga u dužem periodu, mesecima, u maloj potenciji npr. 30C. Naročito je dobar ako je dečja astma rezultat nerešene situacije među roditeljima, npr. razvedeni roditelji, dete ostaje kod majke a otac se praktično i ne pojavljuje.

Antimonum Tartaricum -- jako hroptanje sluzi, teško iskašljavanje. Pečenje u grlu, otežano disanje, kašalj, dahtanje, emfizem pluća, preteća paraliza pluća. Izbaciće sluz iz pluća kao nijedan drugi lek.

Bryonia -- suv, naporan kašalj, bolesnik mora da sedne, pogoršava se posle obroka ili pijenja. Probadajući bol u grudima, potreba za dubokim udisanjem. Sluz je boje rđe, kašalj se pojačava u toploj prostoriji. Kod kašljanja, bolesnik se drži za grudni koš. Kada tek počinje temperatura i prehlada, bolesniku treba dati Bryoniu u potenciji CM, tri puta dnevno, dva dana ukupno, kako bi se sprečilo da se bolest proširi na pluća.

Ipecac -- astma, stezanje u grudima, soptajući kašalj, promuklost, krvarenje iz nosa. Odličan lek za početak tretmana.

Kalium Bichromicum -- obilno gnojno iskašljavanje, lepljivo i žilavo. Žilava sluz, krup, razdirući kašalj sa metaličnim prizvukom.

Rumex -- suv kašalj koji onemogućava spavanje. Redak, vodenast, zapenjen iskašljaj, promuklost, bol iza prsne kosti sa leve strane. Tup bol ispod ključne kosti. Osećaj knedle u grlu.

Aspidosperma -- stimuliše respiratorne centre, povećava oksidaciju; pulmonarna stenoza, tromboza pulmonarne arterije, astma, srčana astma. Naročito dobar lek za akutni napad astme, a koristi se i za bilo koju teškoću sa disanjem u plućima ili na srcu.

Psorinum -- kratak dah, gore na otvorenom vazduhu i kada se sedi; bolje kada se leži sa ispruženim rukama. Očajan, misli da će umreti.

Hormoni

Hormoni se mogu uzimati i u homeopatskoj verziji, čime se izbegavaju njihovi loši uzgredni efekti:

ACTH -- homeopatska verzija hormona pituitarne žlezde koji kontroliše adrenalne žlezde i proizvodnju kortizona.

Adrenaline -- homeopatska verzija adrenalina koji deluje na astmatični spazam nastao pod uticajem simpatičkog nervnog sistema.

Histamine -- homeopatska verzija enzima koji utiče na dilataciju krvnih sudova.

Dodatno, treba stimulisati pinealnu i tiroidnu žlezdu.

Za sve homeopatske, pa i za navedene lekove, važi da treba prestati sa uzimanjem kako se stanje poboljšava. Uvek ih uzimati pod kontrolom lekara i/ili homeopate!

Astma u astrologiji

Plućima upravljaju Blizanci, vladalac je Merkur, a analogon je treća kuća. Blizanci su dvostruki znak, vazdušni, ljudski, promenljiv, pozitivan, a u medicinskom smislu upravljaju ramenima, rukama, šakama, prstima, kapilarima, toraksom, plućima, disanjem, nervima, oksidacijom krvi, gornjim rebrima. Blizanci se vezuju za nerve, bronhitis, astmu, krv, grč pisanja, timus, hiluse, kosu, zube, ganglije, afte, pneumoniju, sekundarno -- žlezde, žuč, noge, perikarditis, eventualno još i za hipohondriju, upalu mozga, anemiju. Šesta, osma ili dvanaesta kuća u Blizancima znače ispoljavanje bolesti, ali navedene bolesti se javljaju i ako se radi o trećoj kući ili Ascendentu u Blizancima. Svaka planeta u Blizancima ili trećoj kući će značiti potencijal za jednu od ovih bolesti; kada se radi o astmi, naročito se ističu Sunce, Mesec, Merkur, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Tipične konfiguracije za astmu su:

aflikcije Merkura, Meseca i Jupitera, a istovremeno loši Blizanci, npr. malefik u Blizancima, neka planeta u Blizancima u lošem aspektu od strane malefika itd;

kvadrat Sunca i Meseca u dvojnim znacima;

Saturn u trećoj kući u kvadratu sa nekom drugom planetom, naročito ako su upleteni 4-ti stepen Device ili Riba, 18-ti stepen Blizanaca ili Strelca ili 16-ti stepen Blizanaca;

Neptun u prvoj, drugoj ili trećoj kući, u lošem aspektu sa Merkurom, koji je istovremeno u lošem aspektu sa Saturnom;

konjunkcija Merkura i Saturna u Blizancima;

Merkur u Blizancima u šestoj, osmoj ili dvanaestoj kući, u kvadratu ili opoziciji sa Saturnom itd.

Od interesa su još sledeće središnje tačke:

SO/UR puls i disanje;

MA/SA smrt ili atrofija nekog organa, delimična paraliza mišića koji pripadaju mehanizmu disanja (smrt gušenjem);

MA/NE paralisana aktivnost;

JU/UR spazmički napadi;

UR/NE paraliza ritmičkih procesa.

Prvi primer

Osoba je rođena 11.05.1970, 12:15, 44:22N, 21:27E, +1 sat u odnosu na Grinič. Podznak je na 6 Device, a Sunce je na 20 Bika, u stelijumu sa retrogradnim Merkurom na 17 i Saturnom sa 13 Bika. Konjunkcija Saturna i Merkura može izazvati teške depresije; u Biku, daje promuklost i sklonost čestim anginama. Konjunkcija Saturna i Sunca daje ograničenja tokom života, a pošto je Merkur između Sunca i Saturna, do toga će doći posredstvom bolesti Merkura i znaka kojim vlada, Blizancima. Deseta kuća je u Blizancima, a u njoj konjunkcija Marsa i Venere, na 15 i 16 stepeni. 16-ti stepen Blizanaca se vezuje za različita plućna oboljenja, konkretno, astmu, kada je izložen lošim aspektima.

Sunce i Merkur vladaju dvanaestom kućom, a u konjunkciji su sa Saturnom, pa se može očekivati da će osoba tokom života biti bolesna, naročito kada dođu loši tranziti na sredinu Bika i sredinu Blizanaca.

Tranziti na natalni horoskop

Pogledajmo sada uticaje na ove tačke:

Saturn je tranzitirao preko Blizanaca u detinjstvu. Kulminacija je bila 13-og februara 1973-će, kada je Saturn pošao unapred sa 13-og stepena. Osoba je imala astmu u detinjstvu, ali se to tokom godina zalečilo.

Saturn je prešao preko stelijuma u Biku tokom 1999-te godine. Tranzitni Saturn je 7-og februara 2002-ge krenuo direktno sa 8-og stepena Blizanaca, a godinu dana pre toga je prelazio preko Marsa i Venere. 29-og maja 2002-ge preći će preko Venere i više se na nju neće vraćati. Konjunkcija Marsa i Venere inače označava jak polni nagon, a dok je Saturn tu, polni nagon slabi, tako da će krajem 2002-ge godine, libido da se vrati na normalu. Osoba ima ćerku, koja takođe ima astmu, što se u ovom horoskopu vidi kao konjunkcija Merkura i Saturna (Saturn upravlja petom kućom, kućom prvog deteta).

Dodatni problem je tranzit Plutona iz Strelca na Marsa i Veneru. On će ostati aktuelan do 2005-te ili 2006-te, a nominalno se završava 28-og novembra 2002-ge. Kontakt između Plutona i Marsa daje predispoziciju za proteze i amputacije, tj. za veštačke delove tela. U ovom slučaju, lekari su joj dali pumpicu za inhalaciju, kojom se brani od najgoreg, prestanka disanja. Pošto se istovremeno tuda kreće i Saturn, postoji opasnost da posle njegovog prolaska, ne ostanu hronične posledice na plućima.

Progresivni horoskop

Do kraja 2002-ge trebalo bi da prođu najgori tranziti na natalni horoskop. Pogledajmo sada progresivni horoskop. Sunce je na 20 Blizanaca u trećoj kući, a Mesec na 22 Device, u dvanaestoj kući. Tokom 2001-ve bio je tačan kvadrat Meseca i Sunca u promenljivim znacima, što je, kao što je navedeno, klasičan priznak astme. Merkur je tokom proteklih godina bio na Algolu (sada je na 28 Bika progresivno) a Neptun je na 28 Škorpije -- tačna opozicija, pri čemu je Neptun u 3-oj kući, i vlada šestom kućom, dok Neptunom vlada Pluton i nalazi se u dvanaestoj kući, u konjunkciji sa progresivnim Mesecom i u kvadratu sa Suncem. Dodajmo još i spomenute tranzite Saturna kroz Blizance do kraja 2002-ge i Plutona kroz Strelca, pa ćemo dobiti sliku astme kao za udžbenik.

Kvadrat Sunca i Meseca znači nerešen odnos muškog i ženskog polariteta, a kvadrat Sunca i Plutona -- psihoze, u dvanaestoj kući -- psihosomatske bolesti, i još u Devici -- stradaće jetra i žuč. To nije sve: tranzit Saturna na progresivno Sunce će se osetiti kao dodatno ograničenje, u ovom slučaju funkcije pluća, a kvadrat Saturna krajem 2002-ge na progresivni Mesec i Pluton u Devici u dvanaestoj kući će se videti kao kamen u žuči ili problem sa jetrom. Progresivni Saturn je u osmoj kući u Biku, na 17-tom stepenu, što se povezuje sa tiroidnom žlezdom, limfnim sudovima i krajnicima. To se može aktivirati posle 2005-te godine, kada bude kvadrat Neptuna i drugih planeta iz Vodolije.

Astrohomeopatska dijagnoza i lečenje

Neptun u prvom kvadrantu definiše odnos pojedinca i prostora koji ga okružuje, ali tako da neutrališe i parališe reakcije na spoljnje stimuluse. Organizam želi ovakvu zaštitu jer oseća da bi, kad bi reagovao na okolinu, sam sebe doveo u opasnost. Organizam je nesiguran na sopstvenoj teritoriji, ili je proteran na tuđu teritoriju, pa mora ostati neupadljiv, da bi postao nevidljiv. U samoodbrani, uči da koči sopstvene reakcije. Na primer, ako bi neka gladna životinja na otvorenom polju srela svoju hranu, i ako bi prvi impuls bio da otrči do nje i pojede je, sa Neptunom u prvom kvadrantu, životinja bi videla hranu ali bez reakcije da otrči i pojede je. To se postiže "davljenjem" simpatičkog nervnog sistema. Funkcije adrenalne medule bivaju simptomatički oštećene, što znači da greška nije u samoj meduli već u upravljačkim mehanizmima mozga. Mozak šalje impulse pituitarnoj žlezdi a ova ih prosleđuje endokrinim žlezdama. Ako je međumozak (diencefalon), koji pretvara utiske u impulse, iritirian, to će stvoriti pometnju u regulatornom hormonalnom mehanizmu. Mozak šalje jedne impulse, a telo prima druge. Pošto je Neptun u pitanju, biva obmanut adrenalni sistem.

Zaštitni sistem reakcione paralize, koji je kroz horoskop isporučen na genetskom nivou, se u kasnijem životu pretvara u prepreku. Ostaci ranog iskustva o teritorijalnoj nesigurnosti ostaju zabeleženi u diencefalonu, pa on nastavlja da signalizira opasnost od napada sve dok ga neko ne obavesti da je "rat završen pre trideset godina". Dok se to ne desi, ponašanje će poprimiti oblik paralize reakcija. U slučaju Neptuna u trećoj kući, osoba će biti glupava, previše stidljiva da bi se istakla. To vodi u tipične probleme u školi.

Paralizovane reakcije se mogu ispoljiti na mnogo načina. Na primer, osoba je pasivna, pušta da se stvari dogode, samo posmatra šta joj se dešava. Nema inicijative, pulsa, ne učestvuje u životu, niti ima neka stvarna iskustva iz života. To se kompenzira intuicijom i sposobnošću da prikuplja utiske kao da ima hiljadu antena. Osoba se povlači u sebe, ne otkriva se drugima, ne zasniva emotivne odnose, ne preuzima obaveze ili teret donošenja odluka, alergična je na sve emotivne i formalne pritiske, u ekstremnom slučaju čak i na sve oblike fizičkog kontakta. Nema osećaj obaveze prema okolini, oseća da je opravdano varati kako bi se izbegla neugodna stvarnost, ali ne iz osećanja superiornosti već više iz osećanja ostavljenosti po strani, kao da je neko poseban u pitanju. U toj situaciji, osoba počinje da živi na nadama, i to vodi u pasivno iščekivanje promene iznutra. Položaj osobe u životu ostaje nejasan, nema korene niti čvrstog tla pod nogama.

U prvoj polovini života sve to može biti prihvatljivo, ali kasnije ne. Kako vreme prolazi, nada u nove prilike slabi, pojačava se unutrašnja panika, pa osoba počinje da fantazira. U ekstremnim slučajevima, osoba može nevoljno postati varalica, ili, ako je pritisak realnosti prejak, može utehu potražiti u drogama ili alkoholu. Paraliza aktivnosti se anulira kompenzatornim mehanizmom, koji omogućava da se bude i zaštićen i motivisan spoljnjim svetom. Ti mehanizmi potiskuju alergijsku reakciju na okolinu i omogućavaju da se osoba kreće po sopstvenoj teritoriji. To je isto kao kad se alergija potiskuje lekovima npr. kortizonom: strahovi se onda ispoljavaju kao psihosomatske bolesti, u obliku reumatoidnog artritisa i srodnih lokomotornih poremećaja. Pošto je u ovom horoskopu prisutna konjunkcija Merkura i Saturna, radi se o intelektualnoj kompenzaciji. Sve što je jedinstveno i individualno u okolini biva neutralizovano i definisano dualistički. Sve je bezlično, samim tim i bezopasno. Na nivou tela, to je gotovo sigurna alergijska astma. Indukuje se simpatička hipofunkcija adrenalne medule, parasimpatički sistem počinje da dominira, baš kao i alergijske komponente, jer tkiva reaguju hipertrofirano. Hipersenzitivnost tkiva vodi u preteranu reakciju imunog sistema, a to daje inflamatorne procese, naročito kada se osoba nađe u emotivnim vodama koje joj ne odgovaraju. Obično se javljaju tonzilitis, apendicitis, meningitis i sl.

Osnovni homeopatski lek je ovde Lachesis, ali ga treba davati zajedno sa Lycopodiumom, ako je prisutna dodatna veza između Saturna i Neptuna.

Na osnovu natalnog horoskopa, osnovni lekovi za ovu osobu, nevezano sa astmom, bi bili: Nux Vomica, Cuprum Arsenicosum, Ammonium Carbonicum, Natrium Muriaticum, Stramonium, Lachesis, Sulphur, Bryonia, Calcarea Carbonica, Syphillinum, Psorinum, Pulsatilla. Na osnovu progresivnog horoskopa dodatni i istaknuti lekovi bi bili: Psorinum, Kalmia Latifolia, Silicea, Ferrum Phosphoricum, Thuja, Platinum. Primećujemo da se, između ostalih, Psorinum, Bryonia, Silicea, Ferrum Phosphoricum navode i u tipičnim lekovima za astmu i u progresivnom horoskopu, što znači da bi oni naročito dobro delovali. Trebalo bi ih davati tokom dužeg vremena, mesecima, kao profilaksu, u niskim potencijama, ali bi se moglo razmišljati i o davanju nekog od ovih lekova kao konstitucionalnog sredstva, što znači jednom u vrlo visokoj potenciji, kako bi se postigla dugotrajna imunizacija od astroloških uticaja.

Drugi primer

Osoba je rođena 23.08.1996, 7:35 u Beogradu. Sunce je na 0 Device, Mesec na 14 Strelca, podznak na 19 Device. Mars u Raku, Jupiter u Jarcu i Saturn u Ovnu su svi u znaku svog pada, dok su Merkur u Devici, Uran u Vodoliji i Pluton u Škorpiji u svojim sedištima. Sunce vlada dvanaestom kućom i nalazi se u njoj, ima kvadrat sa Plutonom iz treće kuće i inkonjunkciju sa Neptunom i Uranom iz pete kuće. Tako oštećeno Sunce u dvanaestoj kući znači da će osoba biti bolesna tokom života, i da će na kraju to završiti kao neko oboljenje srca (Sunce upravlja srcem). Kvadrat Sunca i Plutona označava anemiju, operacije tokom života, psihičku napetost i probleme: pošto je Pluton u trećoj kući, nerešena tenzija se ispoljava kao bolest organa za disanje, problemi u govoru i sl. Sunce je u inkonjunkciji sa konjunkcijom Urana i Neptuna, tako da će osoba tokom života bolovati od bolesti nepoznatog porekla (Neptun), na srcu (Sunce), posle nerviranja (Uran u lošem aspektu sa Suncem).

Mars i Venera su u konjunkciji u Raku, u inkonjunkciji sa Mesecom iz Strelca, koji upravlja znakom Raka. Mars je u široj opoziciji sa Neptunom, ali Neptun je retrogradan tako da će u progresivnom horoskopu ta opozicija postajati sve važnija. Pogledajmo progresivni horoskop za 2002-gu godinu. Sunce je na 5 Device, Mesec na 6 Riba, što znači da su tokom prethodne godine bili aktivni 4-ti stepen Device i Riba, koji se povezuju sa astmom. Progresivni Merkur sa 1 Vage je počeo da ulazi u opoziciju sa Saturnom na 6 Ovna, i u toj opoziciji će ostati desetak godina. Vidimo da se tokom prvih godina života astma pojavljuje na više načina u horoskopu, i zaista, ovo dete je imalo nekoliko po život opasnih napada astme. Pošto se radi o sporim opozicijama Marsa i Neptuna, odnosno Merkura i Saturna, prvi deo života ove devojčice će svakako biti u znaku astme.

Sa astrohomeopatske tačke gledišta, primećujemo da su i u natalnom i u progresivnom horoskopu aktivne sve četiri mijazme, tj. da je dete rođeno sa slabim genetskim predispozicijama. To znači da bi u nekoj fazi trebalo dati lekove za mijazme, što treba prepustiti iskusnom homeopati. Kao prevencija astme, svakako bi trebalo davati Arsenicum Album 30C, tri puta dnevno, mesecima, da bi se razbila negativna energija iz okruženja (progresivno Sunce opozicija progresivni Mesec -- razvod roditelja tokom 2002-ge godine). Od mijazmi, početi sa lekom Tubercullinum, a nastaviti lekom Ignatia za svežu tugu, zatim sa Natrium Muriaticum da bi se "istopili" u samoodbrani okamenjeni delovi ličnosti... Terapija u ovom slučaju bi bila mešovita: standardnim homeopatskim lekovima za astmu i pluća boriti se protiv napada, a između napada opštijim lekovima čistiti organizam od genetskih poremećaja i negativne energije iz okoline.