UÄŤlanite se ovde novosti iz astrologije

Astroloski termini

Na ovom sajtu mozete dobiti profesionalni astroloski odgovor na sva vasa pitanja. Pogledajte cene i usluge, kao i nacine placanja. a zatim preko kontakt strane postavite svoje pitanje.

Znakova ima dvanaest. Oni predstavljaju osnovne psiholoske arhetipove. Verovatno je da znakovi važe u ovom delu svemira bez obzira na planetu na kojoj se osoba rodi.

Obavezno posetite forum ovog sajta da vidite kako se ovi elementi primenjuju u astroloskoj praksi.

Planete u astrologiji Podznak i kuće
Aspekti u astrologiji Progresije, direkcije i lunacije
Središnje tačke i harmonički horoskopi Poređenje horoskopa -- sinastrija
Rektifikacija horoskopa Astrokartografija

Planete u astrologiji

Planete su izvor energije.

· Sunce je centar psihe, osnovna organizacija licnosti.

· Mesec je majka, prehrana, osecanja, secanja, masovnost, narod.

· Merkur je misljenje, brzina reakcije, neutralni prenosnik misli.

· Venera je procena lepote, a

· Mars je fizicka energija, ukljucujuci i seksualnu.

· Saturn ogranicava, daje oblik, materijalizuje, a na psihickom planu, daje bojazni zbog neadekvatnosti i vodi u komplekse.

· Uran je revolucionar, novi duh, oslobodilac, Prometej.

· Neptun je iluzija, želja, ideal, droga, muzika, softver, televizija.

· Pluton je moc, masovni odziv, ono praiskonsko u svakom od nas, tamno od tamnijeg, kriminalac, zabranjene radnje.

Neki astrolozi jos dodaju Lilit i Hiron. Lilit je tamni Zemljin mesec (ovaj svetli se, inace, zove Luna), oznacava intelektualne strahove, seksualne smetnje i povezan je sa trecim okom. Mnogi astrolozi (a astronomi pogotovu) ne priznaju da Lilit postoji, iako je astronomski opažena desetak puta za poslednjih stotinak godina. Hiron je otkriven 1978. godine i trebalo bi da predstavlja ucitelja borilackih vesina i medicine. Izgleda da mu je uticaj slican Jupiterovom.

Planete se uglavnom krecu u smeru od Ovna preko Bika do Riba i opet Ovna. Povremeno, zbog kretanja Zemlje, izgleda kao da se planete krecu u suprotnom smeru. Takvo kretanje zove se retrogradno kretanje, a retrogradne planete imaju sopstvena tumacenja. Sunce i Mesec nikada ne mogu biti retrogradni, a ostale planete mogu.

Podznak i kuće

Znakovi ostaju tu gde jesu, planete se krecu, ali u sustini sporo. Svakog dana rodi se sedam miliona ljudi i svi imaju manje-vise iste položaje zvezda i planeta. Ipak, svako ima svoju sudbinu, jer odabira da srece razlicite ljude u životu. Kuce su nacin da se izraze "ljudska iskustva na Zemlji". Kuce zavise od vremena rodenja i položaja - mesta rodenja. Bitno je znati tacan sat i minut rodenja, kao i tacno mesto, jer to utice na proracun Ascendenta, koji se jos naziva i podznak ili pocetak prve kuce.

Podznak odražava spoljasnji izgled osobe, a kuce, kojih ima dvanaest redom znace:

1 - licnost, identitet, telo, rano detinjstvo,

2 - finansije, imovina, svest o sopstvenoj vrednosti, talenti i potencijali,

3 - komunikacije, braca i sestre, kratka putovanja, lokalno okruženje, svesni um,

4 - dom i roditelji, nekretnine, "zavrsnice" života, koreni,

5 - ljubav, deca, kreativnost, sport, uzgredna zanimanja, spekulativnost, hazard, rizik,

6 - zdravlje i prehrana, navike, rad, usluge koje pružate, kucni ljubimci,

7 - partneri, bracni i poslovni, odnosi sa publikom, pravni poslovi,

8 - podrska, seks, nasledstva i zavestanja, porez, okultizam zavrseci, obnavljanje,

9 - pravo, religija, visi um, obrazovanje, duga putovanja, familija,

10 - profesija, jedan roditelj, autoritet, ego, prestiž i ugled,

11 - ciljevi želje i nade, prijatelji, velike organizacije, neocekivani dogadaji,

12 - skriveni talenti i potencijali, istraživanje, delatnost daleko od ociju javnosti.

Konkretno znacenje kuce zavisi u kom znaku pocinje. Osim toga, svaki znak ima jednog ili dva vladaoca, to su planete koje uticu na zbivanja u znaku. Skoro svaka kuca ce zauzimati bar po dva znaka (mada može i jedan ili po tri), tako da ce svaka kuca imati odgovarajuci broj vladalaca. Posebno je važan položaj vladaoca prve kuce. Na primer, u horoskopu Bila Gejtsa vladalac prve kuce je Mesec a nalazi se u desetoj kuci, dok je suvladar (vladar drugog dela prve kuce) u Lavu i nalazi se u petoj kuci. Jasno je da postoje 144 kombinacije samo po osnovu jednog vladaoca. Broj kombinacija dodatno raste, jer nije svejedno da li je vladalac prve kuce u desetoj u Ovnu, Biku ili Jarcu.

Svaki od 360 stepeni ima svoje posebno znacenje, koje takode treba uzeti u obzir kod analize i sinteze horoskopa.

Aspekti u astrologiji

Sledeci važan element horoskopa su aspekti. Aspekat je ugao koji dve planete zaklapaju sa centrom zodijackog kruga. Neki aspekti su izuzetno važni:

0 - konjunkcija - pretapanje energija planeta,

60 - sekstil - saradnja, svakodnevne obaveze,

90 - kvadrat - spoljnja obaveza,

120 - trigon - odmor, uživanje, lakoca,

150 - inkonjunkcija - neuskladenost,

180 - opozicija - protivljenje, raskorak.

Osim ovih aspekata, postoje i drugi uglovi od interesa, ali su do sada malo bili proucavani jer ih je tesko bilo izracunavati. Naravno, program za racunar može sve da ih izracuna (tj. trebalo bi da ih racuna).

Prva kuca uvek pocinje Ascendentom, jer Ascendent je tacka na istoku u trenutku rodenja. To je merljiva, astronomska velicina i za nju postoje jasne formule. Slicno je i za Zenit, tacku iznad mesta za koje se racuna horoskop. Zenit je uvek pocetak desete kuce. Time su istovremeno odredeni i pocetak sedme kuce (naspram prve) i pocetak cetvrte kuce (naspram desete). Kako, medutim, odrediti pocetak druge i trece kuce, odnosno, osme i devete, je stvar za diskusiju. Nacin tog odredivanja je tzv. sistem kuca. Za sada nema najboljeg sistema kuca, a u literaturi ih ima oko 25. Najjednostavniji je sistem jednakih kuca: svaka kuca ima po 30 stepeni.

Sledeci poznati sistem je Plasidusov: Plasidus je bio kaluder koji je izracunao i publikovao pocetke kuca pre skoro dva veka. Posto je taj sistem bio dostupan (a drugi nisu) i posto se pokazao kao dosta dobar, prihvacen je kao nezvanicni standard. To je sistem nejednakih kuca: neke kuce su manje (ponekad u jednom te istom znaku), neke su vece (uzimaju kraj jednog, ceo sledeci znak i pocetak treceg).

Nebo se stalno krece. Dnevno kretanje planeta je tzv. tranzitno kretanje. Izraz "tranzitni Uran" znaci da je jednog konkretnog dana Uran bio na tom i tom stepenu. Posto unapred znamo gde ce koja planeta biti (zahvaljujuci astronomiji, znamo prilicno dobro da izracunamo njihove položaje), možemo praviti predvidanja. U tablici položaja planeta za odredeni datum pogleda se gde ce planeta biti, sta ce u tom znaku, kuci i aspektima znaciti i na osnovu toga se predvida.

Progresije, direkcije i lunacije

Postoje i drugi nacini predvidanja: progresije, direkcije i lunacije. Progresija je sistem "dan za godinu": prvi dan života oznacava simbolicki prvu godinu života, drugi dan - drugu itd. Direkcije su kretanja planeta po ekvatoru umesto po zodijaku, a lunacije su meseceve mene. Za predvidanje služe i tzv. pomocni horoskopi. Najpoznatiji pomocni horoskop je solarni ili godisnji, koji se racuna za trenutak kada se tranzitno Sunce poklopi sa natalnim (iz natalne karte). Taj se trenutak uzima za horoskop za celu godinu i traje otprilike od rodendana do rodendana. Kombinacijom tranzita i ostalih spomenutih tehnika, prilicno tacno se predvidaju trendovi u životu osobe. Savrseno tacno predvidanje nije mogucno, jer horoskop opisuje samo jednu pojavu, a ne sve pojave odjednom.

Središnje tačke i harmonički horoskopi

Treba spomenuti jos dve moderne tehnike: sredisnje tacke i harmonicke horoskope. Direktna sredisnja tacka izmedu dve planete dobija se kada se zbir položaja tih planeta podeli sa dva. Kao sredisnje tacke jos se racuna i sedam dodatnih tacaka na razmaku od 45 stepeni. Za desetak osnovnih planeta sredisnjih tacaka ima oko 100. Sredisnje tacke se izražavaju sortirane po kardinalnim, promenljivim i fiksnim znacima, u tri stupca. Ako se položaj neke planete poklopi sa sredisnjom tackom druge dve planete, to je znacajno i postoji posebno tumacenje za svaku kombinaciju položaja.

Harmonicki horoskop se dobija kada se natalni horoskop pomnoži nekim brojem. Uobicajeni su svi redni brojevi do 28. Moguce je množiti i sa visim brojevima, ali za sada interpretacije visih harmonika nisu poznate. Svaki broj ima posebno znacenje: 3 - ljubav prema životu, 4 - delatnost u svetu, 7 - mistika itd. Harmonicki horoskopi i sredisnje tacke daju rafiniranu sliku o karakteru osobe.

Poređenje horoskopa -- sinastrija

Moguce je porediti dva horoskopa (sinastrija): gde padaju i kako deluju moje planete u tvom horoskopu, kao i obratno. Postoji i zajednicki horoskop, koji se izracunava kao aritmeticka sredina vremena i mesta rodenja dve osobe. Konacno, postoji i kompozitni horoskop, koji se bazira na sredisnjim tackama: aritmeticka sredina mog i tvog Sunca, mog i tvog Meseca itd. Interpretacije poredbenih i kompozitnih horoskopa potpuno se razlikuju od uobicajenih "natalnih" interpretacija.

Rektifikacija horoskopa

Cest je slucaj da se ne zna tacno kada je osoba rodena. Tada treba izvrsiti rektifikaciju horoskopa, tj. na osnovu nekih podataka, do kojih se dolazi ispitivanjem dogadaja iz života osobe, treba dokuciti stvarni trenutak rodenja. Posto uvek postoji samo jedan trenutak rodenja, garantovano je da se rektifikacija uvek može izvrsiti. To je, medutim, posao za iskusnog astrologa.

Postoji mnogo nacina da se nacrta natalna karta. Najbolji nacin ne postoji, sve zavisi od licnog stila astrologa, kao i od konkretnih potreba. Tranziti se vrlo uspesno mogu predstavljati graficki, na koordinatnom sistemu, u koracima od 45 stepeni. Kretanje planete se onda vidi kao neprekidna linija, a presecne tacke tih linija su tranziti od znacaja, recimo, kvadrati i opozicije.

Astrokartografija

Jos jedna nova metoda je astrokartografija, koja na povrsinu Zemlje ucrtava položaje planeta i kuca. Na primer, Sunce (volja) i Mars (rat) u konjukciji sa Ascendentom u horoskopu Margaret Tacer su na Foklandima. Nije ni cudo sto je odabrala da bude ratoborna bas tamo!

Osim natalnih horoskopa za pojedince, moguce je praviti i horoskope grupa i država. Time se bave mundana i politicka astrologija. U odnosu na uobicajeni natalni horoskop, tumacenja su sasvim druga.

Obavezno posetite forum ovog sajta da vidite kako se ovi elementi primenjuju u praksi.


Možete poruciti tumačenje horoskopa uživo preko telefona ili preko Skype-a (besplatan telefon preko Interneta).

Cena je 60 evra ili 7200 dinara za kompletno tumacenje

Obavezno pogledajte i ponudu nedelje!


Obavezna uplata pre isporuke.
U zemlji, placa se preko pošte ili na račun firme, a za inostranstvo, deviznom doznakom ili preko kreditne kartice . Za dogovor možete pozvati na 064/1385043 ili preko kontakt strane na ovom sajtu. Za detalje, pogledajte cene i usluge, odnosno, nacine placanja.
 

O ovom sajtu *** Privatnost *** Kontakt *** Protumaceni horoskopi *** Nacini placanja *** Cene i usluge