Arapske tačke

Sve što se tiče natalne astrologije -- aspekti, znakovi, planete, kuce, fiksne zvezde, stepeni, središnje tačke, arapske tačke.
Post Reply
Dijana
Posts:36
Joined:Mon Feb 26, 2007 3:42 pm
Location:Beograd
Arapske tačke

Post by Dijana » Sun Mar 04, 2007 12:15 am

Evo mene sad na ovoj temi! Postavili ste dosta interesantnih stvari, pa se osećam slobodna da pitam nešto i iz ove oblasti.

Šta su tačno "ARAPSKE TAČKE"? Da li one određuju čas naše smrti? Do tog saznanja sam došla sama. Kako se vide u natalnoj karti? Do sada mi ni jedan astrolog u mom slučaju njih nije pomenuo. Šta to onda znači? Jer ako stvarno određuju čas smrti, da li astrolog i treba uopšte da ih pomene?

Hvala jos jednom!

Dijana

AstroDul
Site Admin
Posts:224
Joined:Thu Jan 01, 1970 2:00 am

Arapske tačke, šta je to

Post by AstroDul » Sun Mar 04, 2007 7:06 am

Šta su tačno "ARAPSKE TAČKE"?
To je jedan od mogućih načina za analizu horoskopa. (Na engleskom se zovu Arabic Parts ili Arabic Lot, za slučaj da hoćete da ih tražite po Internetu.) Izdračunavaju se kao zbir dve veličine u horoskopu i onda se oduzima neka treća veličina. Ima ih preko 100 ili 200, a svako može da pravi i svoje sopstvene arapske tačke, prema potrebi. Najpoznatija arapska tačka je Fortuna, koja se dobija zbrajanjem Ascendenta i Meseca, pa oduzimanjem položaja Sunca, što je formula koja važi danju. Ako je neko rođen noću, tj. Sunce mu je od prve do šeste kuće, formula glasi

Asc + Sunce - Mesec

Većina astrologa, kao i većina astroloških programa, čak i onih najskupljih, ne pravi razliku između dnevnog i noćnog rođenja, tako da je u polovini svih horoskopa Fortuna pogrešno izračunata, i onda nije čudo što astrolozi ne koriste arapske tačke!

Imširagić je izdao odličnu knjigu

Arapske tačke Sudbinske formule

pa možete pogledati i to.

U praksi, uzmete svoj astrološki program, nađete opciju Arabic Parts, kliknete, i dobijete spisak od nekoliko desetina ili stotina arapskih tačaka, koje onda tumačite prema potrebama. Niko živi se ne bavi svim mogućim arapskim tačkama, samo onim koje se odnose na konkretno pitanje.

Arapske tačke se grupišu po kućama, tj. po srodnim pitanjima, pa tako za prvu kuću imamo četiri arapske tačke, za drugu četiri, za treću tri, itd. Postoje i sasvim konkretne tačke kao tačka šećera, ječma, pirinča, krastavaca i lubenica, ljutih ili gorkih lekova itd. To je nekada bilo od ogromne važnosti, jer su astrolozi bili isključivo pri dvorovima, a kralja je itekako interesovalo da li će u novoj godini ili sezoni biti dovoljno hrane...

Arapske tačke se mogu raditi u svakoj vrsti horoskopa, a u srednjem veku su bile važne za horarne horoskope, jer se natalni tada nisu ni radili, osim za carske porodice i velikaše.
Da li one određuju čas naše smrti?
Ne, naravno, ne. Čas smrti određuje duša a ne horoskop -- horoskop je samo okvir ali duša odlučuje!
Kako se vide u natalnoj karti?
Uzmete program i naredite mu da izračuna i/ili ucrta arapske tačke. One reaguju odlično na bilo koju vrstu uticaja -- tranzitne, progresivne, uporedne itd. Na primer, kada je meni progresivno Sunce prešlo preko tačke za astrologiju, postao sam astrolog!

Od arapskih kuća se može praviti poseban horoskop, po sistemu jednakih kuća i on predstavlja fantastično uoštrenje slike za to jedno pitanje koje klijent postavlja.
Do sada mi ni jedan astrolog u mom slučaju njih nije pomenuo.
Većina, tj. 99% astrologa se ne bavi arapskim tačkama, jer za to prosto nema vremena u regularnoj astrološkoj seansi. Kad bi astrolog gledao sve što se može gledati u natalnoj karti jednog klijenta, ubrzo bi ili promenio profesiju, ili umro od gladi... prosto, nema ni vremena ni potrebe, osim ako se sa klijentom unapred ne dogovori da će seansu potrošiti baš na analizu arapskih tačaka... a to je nemoguće, jer 100% klijenata dolazi kod astrologa da se reši svoje bede i jada a ne da priča o malo korišćenim i poluzaboravljenim astrološkim tehnikama!

Šta to onda znači? Jer ako stvarno određuju čas smrti, da li astrolog i treba uopšte da ih pomene?
Astrolog vrlo retko treba da spomene čas smrti, ima situacija u kojima je to dobro, ali su vrlo retke. Da budem pošten, slabo se može prognozirati smrt iz horoskopa, i to je jedini razlog zašto astrolozi to izbegavaju.

Dijana
Posts:36
Joined:Mon Feb 26, 2007 3:42 pm
Location:Beograd

Post by Dijana » Mon Mar 05, 2007 1:19 am

Hvala i za ovaj odgovor!
Ja sam znači imala pogrešnu informaciju. Mislila sam da se na osnovu njih određuje tačka smrti. Negde sam pročitala.

Pitala bih još:

Fortuna:
Zašto većina astrologa ne priznaje Fortunu i ne uzima je u obzir? Kao i mnoge druge parametre? Lilit, Krion? Jednostavno kažu da je to zastareli način analize! To sam čula više puta! Samo uzimaju u obzir Mesečev čvor.

A Lilit koliko ja znam, predstavlja crni Mesec t.j. našu podsvest. Pa zar to ipak nije bitno u astrologiji?


Postoje i sasvim konkretne tačke kao tačka šećera, ječma, pirinča, krastavaca i lubenica, ljutih ili gorkih lekova itd. To je nekada bilo od ogromne važnosti, jer su astrolozi bili isključivo pri dvorovima, a kralja je itekako interesovalo da li će u novoj godini ili sezoni biti dovoljno hrane...
Znači li to da preko Arapskih tačaka može da se vrši predikcija i koliko je ona pouzdana u poređenju s klasičnim načinom? Kada se koristi?

Onda ja imam još pitanja!

Kakav je Vaš stav o 13. astrološkom znaku, Zmijonoši? Jer ako on zaista postoji, onda to u mnogome menja klasična tumačenja.

Šta je to Sideralni horoskop? Znam za pojam "sideralno vreme" i znam šta predstavlja. Nadam se da se nisam nepravilno izrazila, jer sam od astrologa čula da se i ta vrsta horoskopa radi, ali se nisam upuštala u detalje. I šta taj horoskop predstavlja? Kako se tumači?

Uz Vas ću još početi i ja da se ozbiljno bavim astrologijom, ali moram priznati da je vrlo interesantno!

Dijana

AstroDul
Site Admin
Posts:224
Joined:Thu Jan 01, 1970 2:00 am

Arapske tačke, nastavak

Post by AstroDul » Tue Mar 06, 2007 8:25 am

*** PRIMEDBA ADMINISTRATORA U ovoj temi je bilo pokrenuto i pitanje o sazvežđu Zmijonoše, koje je sada pretvoreno u sopstvenu temu,

http://astrodule.com/forum/viewtopic.php?p=89#89

da bi ova ostala slobodna za arapske tačke.

Fortuna:
Zašto većina astrologa ne priznaje Fortunu i ne uzima je u obzir?
Zato što je u pola horoskopa netačno izračunata. Razlikuju se formule za noćno i dnevno rođenje, kao što sam već objasnio. Ako je pogrešno izračunate, radićete sa Tačkom Duha umesto sa Tačkom Sreće (Fortunom) a to nikada nije bilo isto. Za grublja predviđanja dovoljno je koristiti samo Sunce, Mesec, Ascendent i Fortunu, naročito ako je u uglovima (1, 4, 7 ili 10) kuća.
Kao i mnoge druge parametre? Lilit, Krion? Jednostavno kažu da je to zastareli način analize! To sam čula više puta! Samo uzimaju u obzir Mesečev čvor.
Svaki astrolog ima pravo da od mnoštva simbola odabere one koje će koristiti. Horoskop je samo instrument, ne cilj, a ako astrolog klijentu da dobro uputstvo za budućnost, klijentu bi trebalo da je svejedno kako je to astrolog izveo.
A Lilit koliko ja znam, predstavlja crni Mesec t.j. našu podsvest. Pa zar to ipak nije bitno u astrologiji?
Za Lilit, pogledajte

http://astrodule.com/forum/viewtopic.php?p=88#88
Citat:
Postoje i sasvim konkretne tačke kao tačka šećera, ječma, pirinča, krastavaca i lubenica, ljutih ili gorkih lekova itd. To je nekada bilo od ogromne važnosti, jer su astrolozi bili isključivo pri dvorovima, a kralja je itekako interesovalo da li će u novoj godini ili sezoni biti dovoljno hrane...


Znači li to da preko Arapskih tačaka može da se vrši predikcija i koliko je ona pouzdana u poređenju s klasičnim načinom? Kada se koristi?
Da, naravno da se preko arapskih slova može vršiti predikcija. Odaberite nekoliko tačaka npr. za brak i razvod (pošto znamo da vam se to desilo), pogledajte kada su bili loši (ili bilo koji) tranziti na te tačke, pa nam javite!

Lunaria
Posts:35
Joined:Fri Mar 02, 2007 4:16 pm
Location:Hrvatska

Izračunajte svoje arapske tačke

Post by Lunaria » Sun Mar 11, 2007 7:26 pm


AstroDul
Site Admin
Posts:224
Joined:Thu Jan 01, 1970 2:00 am

Hvala za link

Post by AstroDul » Sun Mar 11, 2007 8:27 pm

Lunaria,

hvala za ovaj link, odličan je. Na tom sajtu možete da unesete natalne podatke, da iz padajućeg menija odaberete arapsku tačku koju hoćete da izračunate i onda, naravno, i da je izračunate.

Post Reply